Köpeklerde Tüy Dökülmesi

İlkbahar veya erken sonbahar geldiğinde ve köpekler mevsimlik tüylerini döktüğünde, kilitlerin kavramalarını kaybedeceklerine her zaman güvenebilirsiniz. Sıcaklık, beslenme ve stres gibi çevresel faktörler de bir köpeğin tüy dökmesini etkileyebilir. Ancak, bir köpeğin tüyü büyüdükçe bir miktar dökülme yaygın olsa da, hafif ila şiddetli incelme ve kel yamalar ile incelme ve alopesi olarak da bilinir. Köpeğinizin titremesinin biraz aşırı veya anormal olduğunu fark ederseniz, bu durumu kontrol etmek isteyebilirsiniz.
Alopesi ile köpek bağlantısı
Alopesi, aynı zamanda anormal saç dökülmesi veya kellik olarak da bilinir, düzenli olarak saç yetiştirememe veya saç bir köpeğin vücudunun bir kısmına veya tamamına düştüğünde meydana gelir. Bu, vücut kendi saç köklerine saldırdığında meydana gelir ve saç dökülmesine neden olur. Genellikle bir kellik paterni vardır ve yaygındır veya simetrik görünür. Alopesi ayrıca insanları ve köpekleri de etkiler. Bazı alopesi alevlenmeleri geçicidir ve tedavi ile düzelirken diğerleri kalıcıdır. Derideki kel noktalar çirkin görünse de, alopesi hayatı tehdit etmez ve köpekler tüm tüyleri olsun ya da olmasın her gün yaşayabilirler. Ancak, kaşıntıyı evcil hayvanınız için daha az rahatsız edecek bir şeyler yapmak isteyeceksiniz. Sağlık odası ne diyor?
Tüylü bölgelerin incelmesi ve aşırı yalama, kaşıma ve tüy dökmeye ek olarak, diğer alopesi belirtileri şunlardır:
- Köpeğin yanlarında ve bacaklarında kürk kaybı
- Koyu cilt veya cilt renk değişikliği
- Kuru, huysuz cilt
- Kabarık veya kanayan görünebilen kırmızı, iltihaplı cilt
- Kepek veya pullu cilt
- Deride kurdeşen veya püstül (sivilce) olan veya olmayan kırmızı lekeler.
Köpeklerde neden alopesi var?
Bir köpeğin durmadan sürekli kaşınması hem köpek hem de sahibi için stres ve kaygıya neden olur. Daha da kötüsü, rahatsızlığı gidermek için derisini yırtmak köpeğinizi travmatize edebilir ve cilt lezyonlarına neden olabilir. Durumdan biraz rahatlama ve/veya rahatlama sağlamak için temel nedeni bilmeniz gerekir.
Genetik veya hormonal sorunlar da dahil olmak üzere, bir köpeğin bu rahatsız edici cilt durumunu geliştirmesinin birçok nedeni vardır. Çoğu tedavi edilebilir veya yönetilebilir. Genellikle köpeğin tüylerinin incelmesine neden olur ancak aşırı kaşınmaya ve kaşınmaya neden olmaz. Bir köpek, pire, bit, sivrisinek veya Demodex veya Sarcoptes gibi farelerin parazitik istilasından alopesi alabilir. Bir örümcek veya böcek ısırığı da cilde zarar verebilir. Ayrıca yetersiz beslenme, gıda alerjileri veya açık hava, kirli, sıcak veya nemli ortamlar da mantar veya bakteriyel enfeksiyonlardan sorumlu cilt alerjisine veya cilt alerjisine neden olur. Tahrişi gidermek için köpeğin sürekli olarak yalayacağını ve tırmalayacağını fark edeceksiniz. Hipotiroidizm (düşük tiroid hormon seviyeleri), Cushing hastalığı (yüksek kortizol seviyeleri) veya kuduza ve kortikosteroid enjeksiyonlarına reaksiyonlar gibi endokrin bozukluklar da saç dökülmesine neden olabilir. Ek olarak, ciltte yerleşik bir maya enfeksiyonu bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve hazımsızlık, iltihaplanma ve kaşıntıya neden olabilir. Ortaya çıkan kaşıma saç dökülmesine yol açar.
Kuduz aşılarına ve steroid enjeksiyonlarına, kansere, kimyasal maruziyete, yanıklara ve normal yaşlanmaya verilen reaksiyonların tümü alopesiye neden olabilir. Bir köpeğin alopesi geliştirmesinin birçok nedeni olsa da, spesifik nedeni belirlemek için veterinerinizle birlikte çalışabilirsiniz.
Kaynak: Sağlık odası